Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Települések képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 176 db
Abádszalók

Abádszalók

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt Abádszalók város hivatalos honlapján. Örömömre szolgál, hogy ellátogatott oldalunkra. Legyen akár helybeli lakos, akár látogató, vagy idelátogatni szándékozó turista, remélem, minden olyan információt megtalál városunkról, látnivalóinkról, rendezvényeinkről, szolgáltatásainkról és minden egyébről, ami iránt érdeklődik.

Abádszalók

Abádszalók

Abádszalók a Tisza-tó partján, a Nagykunság nyugati határán fekszik. Magyarország egyik közkedvelt taván - ami kiterjedését tekintve a Velencei-tó közel négyszerese - terül el Abádszalók. Itt mindenki aki kikapcsolódásra vágyik, megtalálja a számára leginkább megfelelő szórakozást. Legyen az fürdőzés, buli a haverokkal, horgászat, természetjárás. Ezt mind megtalálja Abádszalókon.

Abaliget

Abaliget

Településünk története Abaligetet kelta eredetű településnek tartják, de a barlangban talált bemosott tárgyak, állatcsontok és a velük azonos jellegű, külszínen talált használati eszközök együtt bizonyítják, hogy már a történelem előtti időkben lakott ember, ha nem is a barlangban, de az Abaligeti-barlang közvetlen környékén. A kora vaskor idején bukkant fel ezen a vidéken az első ismert nevű nép, az illyr nép. Őket a kelták hódították meg, elfoglalták földváraikat és vegyültek egybe velük. A rómaiak Pannónia nevű tartományukban főként a keltáktól is lakott helyekre települtek. Így volt ez ennek a vidéknek az esetében is. Ebből a korból egy bronzból készült, ruhátlan Venus szobor, valamint hamvasztásos sírok kerültek elő. A rómaiak után a népvándorlás törzsei vonultak át a tájon. A hunok, germánok, avarok, szlávok után megérkeztek a honfoglaló magyarok. A falut az Aba nemzetség alapította a 11. században. Nevének előtagja - Aba - bolgár-török eredetű 'atya' jelentésű személynév és ősi magyar nemzetségnév. Utótagja - liget - a 'kisebb erdő' jelentésű szóból ered. Az írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először 'Abaligethe' neve. A török hódoltság idején elnéptelenedett a vidék. A pécsi török ugyan megbecsülte a falvakat, ahonnan élelmet szolgáltattak a városba, de a mecseki völgyek magyar lakossága jórészt kipusztult, illetve kicserélődött.

Abasár

Abasár

A település múltja i.e. 2500 környékére nyúlik vissza. A feltárt kő- és csonteszközök azt bizonyítják, hogy a terület már ekkor is lakott település volt. A település névadója, az Aba nemzettség volt, akiknek I. István király hűséges szolgálatukért birtokot adományozott. Ennek előzménye, hogy az Anonymus által "kunoknak" mondott, feltehetően kabar eredetű Abák szállásterülete volt a honfoglalást követően a környék. A nemzettség első itt jelentkező tagja Pata, aki Taksony - Géza korában élhetett. A Szent István kori hős, Csaba nádorispán vehette el Géza fejedelem egyik lányát. Az ő fiuk volt Aba Sámuel, 1041-1044 között magyar király. Részben erre vezethető vissza, hogy az ország legnagyobb földesurai közé tartozott, aki a Mátra nagy része mellett több tucat falut mondhatott magáénak. Birtokai a Mátra vidékén nagy tömbbe tartoztak, Saár és Debrő monostora köré, ahol, legalább tíz ág birtoklása igazolható. A harmadik birtoktömb a Tisza két partján terült el.

Abaújszántó

Abaújszántó

Az Önkormányzat vezetésének átgondolt, célirányos gazdaságpolitikájának eredményeként a település dinamikusan fejlődik és egyre fejlődő intézmény és szolgáltatási hálózat biztosítja a lakók komfortérzetét. Büszkék vagyunk arra, hogy a Világörökséghez tartozó Tokaj-Hegyaljai borvidék egyik szerves részét képezzük, és megtalálható nálunk a legzamatosabb borok számos fajtája. Barangoljon kedvére honlapunkon és bízom benne, hogy a látottak kedvező képet festenek településünkről, ahol kellemesen, hasznosan, nagyszámú élménnyel gazdagodva töltheti el szabadidejét. Remélem sikerült felkeltenem érdeklődését, s hamarosan Abaújszántón üdvözölhetjük Önt.

Abda

Abda

Tisztelettel köszöntöm honlapunkon! Engedje meg, hogy e rövid bemutatkozással hasznos információkat kínáljak Önnek községünkről. Abda körjegyzőségi székhely. A község lakóinak száma 3140 fő, többségük Győrben dolgozik. Területe 19,02 km2. Győrtől 8 km-re Észak-Nyugatra, az 1-es út mellett fekszik, a Rábca és a Mosoni-Duna által kialakított hordalékkúpon. A győri medence egyik legmélyebben fekvő területe. Határát a régi folyómedrek helyén csordogáló erek és holtágak szabdalták. (Holt-Duna, Csikós-ér). A falu lakói korábban főként mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak. A vizek közelsége lehetőséget adott a halászatra is. Az iparosodás terjedése - főként Győr közelsége - sokak számára biztosított megélhetést, munkaalkalmat.

Abony

Abony

Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.

Ábrahámhegy

Ábrahámhegy

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található Ábrahámhegy. 2,8 km-es tóparti szakasz, 7 km2 terület és 5 km2 vízfelület tartozik a településhez. Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél. Ábrahámhegy fejlődése: A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik, melyben községünk Ábram néven szerepel. 2. Endre királysága alatt királyi udvarnokok birtokolták, de kedvenc helye volt a rómaiaknak is, melyet számtalan régészeti lelet is igazol. A község életében jelentős fejlődést jelentett, amikor átadásra került a Budapest-Tapolca vasútvonal (1909) és elkészült az ábrahámhegyi vasútállomás 1925-ben. A hegyekkel övezett festői környezet kiváló helyet ígért a csendet, nyugalmat kívánó nyaralóknak.

Adony

Adony

Kedves vendégünk! Adony Város Önkormányzati Képviselő Testülete és polgárai nevében tisztelettel köszöntöm Önt településünk megújult honlapján. Öröm számomra, hogy internetes kalandozása során felkeresi oldalainkat, melyeken részletes információt kaphat hagyományokban bővelkedő múltunkról, gazdag kulturális életünkről, sportunkról, gazdaságunkról, szolgáltatásainkról, valamint mindazon érdekességekről, amelyek életünkkel kapcsolatosak. Azt reméljük, hogy a folyamatosan megújuló, állandó aktualitásokkal bővülő honlapunk segítségével sikerül olyan információkra szert tennie, amelyek felkeltik az érdeklődését irántunk. Mi csak egy kicsiny pont vagyunk az óriási világban, de a számítástechnika lehetővé tette, hogy leküzdjük a távolságokat, a világ valamennyi szegletébe eljuthassunk, kapcsolatokat teremthessünk. Reméljük, hogy ezek a kapcsolatok arra fogják ösztönözni Önt, hogy személyesen is ellátogasson majd hozzánk. Itt a valóságban is megtapasztalja az egyik leghangulatosabb és legnapfényesebb Duna parti településünk, Adony polgárainak életét és rendkívüli vendégszeretetét.

Hirdetés
Ajka

Ajka

Megtiszteltetés számunkra, hogy felkereste városunk honlapját. Településünk valaha az iparfejlesztés és a városépítés iskolapéldája volt, ugyanakkor a város gazdasági helyzete kizárólag a helyi nehézipartól, és az arra épülő iparszerkezettől függött. Mint minden ebben hozzá hasonló magyar város, Ajka is sajátságos módon élte meg a rendszerváltozást, s ma már nyugodt szívvel mondhatjuk: Ajkának nemcsak múltja, de jelene és jövője is van. Az ipari park, a kereskedelmi és infrastrukturális beruházások, a regionális területfejlesztési elképzelések, az új munkahelyek létesítésére vonatkozó tudatos törekvések mind-mind a város fejlődésének, az itt élők egyre jobb életfeltételeinek lehetőségét teremtik meg.

Alattyán

Alattyán

Képviselő társaimmal, munkatársaimmal arra törekszünk, hogy minden lehetőséget megragadjunk arra, hogy községünk az alföldre jellemző nehézségek ellenére is fejlődjön, és bízom benne, hogy ez a fejlődés a jövőben felgyorsul. Ehhez szükséges, hogy a község a versenyképes vállalkozások, számára megfelelő körülményeket, a nehézségekkel küzdők számára pedig segítő kezet nyújtson. Büszkék vagyunk múltunkra, onnan merítjük értékeinket, és hagyományainkat, elődeinket tiszteljük azzal is, hogy vannak nagyra törő álmaink, melyekkel a jövőnket akarjuk biztosítani. Az alábbi oldalakon bemutatjuk szeretett községünket a látogatók számára. Hasznos információkat kívánunk nyújtani az itt élőknek és az irántunk érdeklődőknek egyaránt. Törekszünk arra, hogy az oldalon található információk kiszolgálják a község lakóinak igényeit, rendszeresen közzétegyük az önkormányzat munkájával kapcsolatos híreket, és segítséget adjunk ügyeik intézésében. Másrészt, fontos cél, hogy az idelátogató számára bemutassuk községünk értékeit, múltját és jelenét. Reméljük honlapunk hasznos információkkal, szolgál minden érdeklődőnek, és egyre többen keresik majd fel községünket személyesen is.

Algyő

Algyő

Algyő neve először Villa Geu névalakban az 1138-ban íródott dömösi prépostság adománylevelében szerepel. Az eredeti oklevél elveszett, és csak Károly Róbert király 1329-es átiratában maradt korunkra. Bár ez a falu első írásos említése, a település jóval korábbra vezetheti vissza eredetét. A honfoglaláskor már nagy valószínűséggel lakott hely volt, birtokosai a vezérlő fejedelmi törzs tagjai. A teleülés határában 1973-76 között jelentős honfoglalás kori temetőt tártak fel, mely az új hazát kereső magyarság első generációjának megtelepedését bizonyítja ezen a tájon. A pogány rítus szerint eltemetett közösség tagjai egykor a közeli Tisza gázló felügyeletét és védelmét látták el.

Apagy

Apagy

Apagy község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától keletre 16 km-re, a Közép Nyírségben található, területe 2.869 hektár. Elhelyezkedése közlekedési szempontból kedvező, megközelíthető a 41-es számú főközlekedési út és a Nyíregyháza - Vásárosnamény közötti vasútvonal mentén. Lakosság száma 2.428 fő. A lakossági infrastruktúra kiépítettsége jó, a belterületi utak aszfaltozottak. A település vezetékes gázzal, vízzel, villannyal ellátott, a szennyvízberuházás folyamatban van. Oktatás, az egészségügyi-szociális alapellátás biztosított. Nevelési oktatási intézmény a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Óvoda.

Aszód

Aszód

Aszód A hatezer fős városka, a Pest megye északkeleti részén elterülő kis táj, a Galga mente középpontjában található. A kiváló természet földrajzi környezetnek köszönhetően - dimbes-dombos, erdőben, vadban gazdag vidék, a Galga patak közelsége - Aszód területén már Krisztus előtt három és félezer évvel megjelent és közel négy évszázadon keresztül élt egy magas kultúrájú kőkori népesség.

Aszófő

Aszófő

Aszófő a Balaton északi partján, a tihanyi félsziget lábánál fekszik, ott ahol a balatoni 71-es út, elhagyva a félszigetet, egyenesen északnak tart. Tihany felől közelítve a domboldalra felkúszó község a középen magasodó templomtornyával már messziről felkelti a figyelmet. A falu felett elterülő Vásárhegy és a domboktól körülvett település már a rómaiak idején is lakott volt.. A falu déli oldalán található kövesdi templomrom is római épület maradványain áll. Neve, Aszófő, száraz völgyet jelent. 1093-ban Azzofeu néven említik és a tihanyi apátság birtoka, később a veszprémi káptalan és nemesek is szereztek itt birtokokat. Aszófőn folyik át a Vékény vagy Séd patak. Vize ma is ott csobog a házak falánál, egykor számos malmot hajtott. Némelyiknek régi kereke még látható az egykori malomépület oldalánál, így az országút előtti első háznál.

Bábolna

Bábolna

Szeretettel köszöntöm Önt Bábolna honlapján, fiatal városunk valamennyi polgára nevében. Nagy örömmel tölt el, hogy a világhálón való barangolása közben megtekinti városunk internetes oldalait. Bízom benne, hogy kellemes perceket szerzünk Önnek, és mindemellett sok hasznos információt nyújtunk Bábolnáról. Bábolna jelentős fejlődésen ment keresztül: pusztából 1958-ban község, 1971-ben nagyközség lett, 2003. július elsején pedig városi rangot kapott. A várossá avatás óta városunk sportcsarnokkal, újonnan aszfaltozott utcákkal, új posta épülettel, megújult közvilágítással, városközponttal és okmányirodával gazdagodott. Megújultak a közintézményeink is: a Polgármesteri Hivatal, az Óvoda, a Szociális Gondozási Központ, a Sportpálya épülete kívül-belül felújításra került.

Bácsalmás

Bácsalmás

Örömmel köszöntöm mindannyiukat ezen a honlapon, amely minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy Bácsalmás országszerte, de a határainkon túl is ismertebbé váljon. A gyorsan változó gazdasági környezet, az információ technológia rohamos fejlődése, valamint Európa integrációja megköveteli ma már egy kisvárostól is, hogy felzárkózzon a módszereit illetően az élen járókhoz. Az internetes technológia lehetővé teszi számunkra, hogy Ön, kedves látogatónk, akár sok száz, vagy ezer kilométer távolságból képet kapjon városunkról, életünkről, és kedvet kapjon meglátogatni bennünket, ugyanakkor a városban lakóknak is képes naprakész információkkal szolgálni. A város vezetése, és lakossága szeretettel vár mindenkit, aki kíváncsi Bácsalmás hagyományaira, kultúrájára, vagy gazdasági lehetőségeire. A turisztikai céllal ideérkezőket éppúgy örömmel látjuk, mint a befektetési, munkahely teremtési szándékkal rendelkezőket. Ez a Web oldal mindegyikőjük számára sok hasznos információval fog szolgálni.

Tuti menü