Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Baranya megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Baranya megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Baranya megye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Abaliget

Abaliget

Településünk története Abaligetet kelta eredetű településnek tartják, de a barlangban talált bemosott tárgyak, állatcsontok és a velük azonos jellegű, külszínen talált használati eszközök együtt bizonyítják, hogy már a történelem előtti időkben lakott ember, ha nem is a barlangban, de az Abaligeti-barlang közvetlen környékén. A kora vaskor idején bukkant fel ezen a vidéken az első ismert nevű nép, az illyr nép. Őket a kelták hódították meg, elfoglalták földváraikat és vegyültek egybe velük. A rómaiak Pannónia nevű tartományukban főként a keltáktól is lakott helyekre települtek. Így volt ez ennek a vidéknek az esetében is. Ebből a korból egy bronzból készült, ruhátlan Venus szobor, valamint hamvasztásos sírok kerültek elő. A rómaiak után a népvándorlás törzsei vonultak át a tájon. A hunok, germánok, avarok, szlávok után megérkeztek a honfoglaló magyarok. A falut az Aba nemzetség alapította a 11. században. Nevének előtagja - Aba - bolgár-török eredetű 'atya' jelentésű személynév és ősi magyar nemzetségnév. Utótagja - liget - a 'kisebb erdő' jelentésű szóból ered. Az írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először 'Abaligethe' neve. A török hódoltság idején elnéptelenedett a vidék. A pécsi török ugyan megbecsülte a falvakat, ahonnan élelmet szolgáltattak a városba, de a mecseki völgyek magyar lakossága jórészt kipusztult, illetve kicserélődött.

Mohács

Mohács

Szeretettel köszöntöm Önt és kérem, legyen vendégem egy mohácsi barangoláson. Remélem, hogy mint városunk vendégét köszöntöm, de ha Mohácstól távol kerül kezébe kiadványunk, kérem, szánjon rá egy kis időt, lapozza át és ismerkedjen velünk. Bízom abban, hogy felkeltjük érdeklődését, és rövidesen személyesen is üdvözölhetjük. Mohács komoly történelmi múlttal rendelkezik, több mint 900 éves város. A Duna partján, csodálatos természeti környezetben elterülő település folyamatosan fejlődött az évszázadok során. Az 1526-os mohácsi csata a világtörténelem része, és városunk neve elsősorban erről közismert. Mohácsnak azonban jelene és biztató jövője is van. Ezrek látogatják kulturális eseményeinket és a világon egyedülálló farsangi karneválunkat, a busójárást.

Szentlőrinc

Szentlőrinc

Árpád-kori eredetű település (első okleveles említése: 1235. S. Laurency de Wkur) az Okor folyó mellett alapított templomos (keresztes) lovagok rendházáról kapta a nevét. A templomos rend 1312-évi feloszlatása után az ispotályosok (johanniták) kezére került, akik hiteleshelyi tevékenységet is folytattak itt. 1332. óta önálló "plébániás hely". A mohácsi csatát követő hadfelvonulások, seregjárások során többször is felgyújtották. 1550-ben és 1579-ben Szent Lőrinc város, a Pécs központú török közigazgatásban (Pécsi Vilajet) a szentlőrinci nahie (járási) központja.

Szigetvár

Szigetvár

Az Almás-patak árterületének ez a része évezredek óta lakott, mindenkor fontos út haladt át a vizenyős területen, s vagy a patak szigetén, vagy a mocsaras övezet szélén telepedtek meg elődeink. A kutatók a keltákat leigázó rómaiak Limosa nevű települését sejtik a környéken. A honfoglalás korában Botond törzse élt errefelé. Egyes kutatók szerint a városias település kialakulása szerzetesrendi szervező tevékenységnek is köszönhető. A 15. századra már a középkori fogalmaknak megfelelő várossá alakult, melyet biztonságot nyújtó védőművekkel erősítettek meg, és vízzel öveztek. A település múltjának alakulása szorosan összefügg a vár történetével.

Tuti menü