Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Békés megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Békés megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Békés megye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Battonya

Battonya

Ma város, Magyarország, illetve Békés megye délkeleti, román határszéli részén fekszik. 1945-től 1950-ig járási székhely volt, és Csanád vármegyéhez tartozott. A település a Békés-Csanádi magasabb fekvésű löszhát területen alakult ki, az egész terület sík, kelettől, nyugat felé lejt. Talaja igen jó minőségű, humuszban gazdag, ezért mezőgazdasági termelésre kiválóan alkalmas. Lakói magyarok, szerbek, románok, cigányok, vallásuk szerint római katolikusok, görögkeletiek, görög katolikusok, reformátusok, evangélikusok. Kora-Árpádkori település, de fejlődése a 18. sz. második felétől gyorsul fel. Rendkívül gazdag a gazdasági és társadalomtörténete.

Szarvas

Szarvas

Dinamikusan fejlődő városunk Békés megye nyugati kapuja, Magyarország ötödik legnagyobb állóvize a Körös egyik holtága mellett fekszik. A csodálatos táji környezetnek ezenkívül része még a világszerte híres Arborétum is. Az itt élő közel 18.000 lakos megélhetését a mezőgazdasági és ipari termelésen kívül az idegenforgalom és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások adják. A város életét egész évben végigkövetik a különböző kulturális, hagyományőrző és sportrendezvények. Amennyiben kíváncsi az "Alföld gyöngyszemére", kérem látogasson el városunkba, hiszen itt mindent megtalál a megfelelő kikapcsolódáshoz. Ígérjük, jól fogja érezni magát!

Szeghalom

Szeghalom

Szeghalom Békés megye északi részén, a Berettyó és a Sebes-Körös deltájában fekvő, 10 ezer lakosú kisváros - mintegy 7 ezer éve lakott hely. Az első írásos emlék az 1067-es keltezésű Zástyi apátság alapító levele, amely szerint Péter comes az apátságnak adományozta a falut. Kétségtelen, hogy Szeghalom Békés megye legrégibb települése, hiszen már a honfoglalás idején is létezett. Erre utal Anonymus a Gesta Hungarorum 28. fejezetében, amikor az; írja: 'Tas és Szabolcs vezérek lovasai, a szerepi mocsár irányából jőve Szeghalomnál (Zeguholmu) akartak átkelni a Körösön...'

Tótkomlós

Tótkomlós

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Tótkomlós város honlapján. Örülök, hogy kisvárosunk közéletével ismerkedik, s itt kíván tájékozódni a helyi eseményekről, programokról, aktualitásokról és nem utolsó sorban az önkormányzati munkáról, a várost érintő döntésekről. Minden erőmmel és tudásommal igyekszem képviselni és szolgálni Tótkomlóst, az itt élő lakosságot, a vállalkozásokat a város fellendítése érdekében. Munkámhoz elengedhetetlen az együttműködés, mert Nem elegendő minden egyes ember akarata. Szükséges, hogy mindannyian összességükben akarjanak. - Kant.

Tuti menü