Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei
Keresés
Találatok száma - 8 db
Abaújszántó

Abaújszántó

Az Önkormányzat vezetésének átgondolt, célirányos gazdaságpolitikájának eredményeként a település dinamikusan fejlődik és egyre fejlődő intézmény és szolgáltatási hálózat biztosítja a lakók komfortérzetét. Büszkék vagyunk arra, hogy a Világörökséghez tartozó Tokaj-Hegyaljai borvidék egyik szerves részét képezzük, és megtalálható nálunk a legzamatosabb borok számos fajtája. Barangoljon kedvére honlapunkon és bízom benne, hogy a látottak kedvező képet festenek településünkről, ahol kellemesen, hasznosan, nagyszámú élménnyel gazdagodva töltheti el szabadidejét. Remélem sikerült felkeltenem érdeklődését, s hamarosan Abaújszántón üdvözölhetjük Önt.

Bogács

Bogács

Ha már korábban is hallott e csodálatos adottságokkal rendelkező üdülőfaluról vagy eltöltött itt egy pár napot, esetleg hetet - reményeim szerint - nagyon kellemesen, akkor most ismét hívom, látogasson el hozzánk. Hozza magával ismerőseit, családját is, hiszen a Bogácson töltött idő még kellemesebb a barátokkal, családdal együtt. A tartalmas kulturális, sport, gasztronómiai és egyéb rendezvények mind azt szolgálják, hogy ha Bogácson tartózkodnak - a strand kellemes vize, a gyógyvíz gyógyító hatása, a fantasztikusan tiszta bükkaljai levegő vagy bármely más ok miatt- élményekkel gazdagodva térjenek haza, és később szívesen emlékezzenek a tüzes borokra, a finom étkekre, a barátságos fogadtatásra, a lepkemúzeumra, a horgásztóra, az óriás halra, a kilátóra, a tájházra és a csodálatos Szent Márton templomra is.

Borsodivánka

Borsodivánka

A falu régi település, a régi neve Iván volt és a Sartivánvecse nemzetség birtoka. Úgy látszik, hogy a név a nemzettség nevével függ össze, s ez a nemzetség a Rátold nemzetséggel rokon. A 13. század végén a két nemzetség cserére lépett, s ekkor a Rátold nemzetség cserébe kapta Ivánt tiszai birtokáért. A 14. században Jowan alakban írják a nevét, s ekkor egyik birtokosa Poroszlói Hanckó s ennek utódai, a Hanckófiak. Ebben a században az oklevelek általában Heves vármegyéhez számítják a községet a határában fekvő Szőke-pusztával együtt. A Hanckófiak a szatmári királyi sókamara alkamarásának, Zsadányi Mihálynak fiát, Tamást örökbe fogadják, s így ő is birtokossá válik.

Bükkzsérc

Bükkzsérc

Szeretettel köszöntök mindenkit, aki bármilyen okból érdeklődést tanúsított Bükkzsérc iránt és ellátogatott weboldalunkra. Remélem minden olyan információt meg fog találni községünkről, ami iránt érdeklődik, kérdéseire olyan választ talál, ami megkönnyíti eligazodását történelmünkben, az önkormányzat és intézményeinek működésében, szállás- és programkínálatunkban. Bükkzsérc a Bükkalja legcsodálatosabb települése, a Bükki Nemzeti Park déli határán, Mezőkövesdtől 17 km-re, Egertől 25 km-re északkeletre található.

Kazincbarcika

Kazincbarcika

Engedje meg, hogy én köszöntsem először Kazincbarcika honlapján. Ezt az oldal Önnek készítettük, hogy a lehető legtöbbet tudhassa meg egy helyen a mi városunkról. Rendelkezésére állunk gazdasági és közéleti információkkal, de elkalauzoljuk a barcikai kultúra és művészet világában is. Segítünk ha befektetne, de akkor is számíthat ránk, ha csak az a célja, hogy nálunk töltsön néhány napot, míg megnézi a környék nevezetességeit. Ezt az oldalt azért készítettük, hogy szó szerinti és átvitt értelemben is képet adjunk Kazincbarcikáról, mindenkinek, aki ide látogat. Kellemes és hasznos barangolást kívánok!

Sajószentpéter

Sajószentpéter

Sajószentpéter egy 14.000 lakosú város a Sajó-völgyben Miskolc és Kazincbarcika között a Bükk-hegység észak-keleti lábainál. Szentpéter Árpád-kori település. Középkori neve: villa Sancti Petri mutatja, hogy elnevezését Szent Péter tiszteletére emelt templomáról, egyházáról kapta. A település nevét először 1281-ben említik Zenthpeter néven a források. Szentpéter királyi birtok volt, s kezdetben a diósgyőri vár tartozéka egészen 1438-ig, amikor a dédesi várhoz csatolták, mint a palócziak birtokát. A 14. század végétől kezdve közel egy évszázadon át Szentpéter a megyei közgyűlések és törvényszékek helyszíne. A település hamar városi rangra emelkedett. Ebben közrejátszott Szentpéter kedvező természeti adottsága, korai egyházalapítása, valamint, hogy már 1446-ban országos vásártartási jogot kapott.

Sárospatak

Sárospatak

A Bodrog folyó két partján terül el ez az ősrégi város, amely már történelem elötti időkben is lakott hely volt. Lehet, hogy a Bodrogról nyerte patak nevét. A Sáros szócskát pedig a Bodrog és Ronyva közt elterülősáros vidék után kapta. Latin neve Potamopolis. A hagyomány szerint Jaroszláv kievi fejedelem leánya, Agmunda királyné jegyajándékába kapta volna a várat s így a város királynéi város volt. A város hamarosan igen jelentős állomása lett a kereskedelemnek is, mert a Lengyelország felé irányuló forgalom a városon keresztül bonyolódott le. A tatárok pusztítása után olasz telepesek jöttek, 1254 után. Ekkor kezdődött a szőlőművelés, amely hamarosan világhírre tett szert. A feljegyzések szerint Patak vármegye is létezett.A város kialakulásában nagy szerepet töltött be a történelmi vára. A várat I. Endre építtette. Itt született II. Endre leánya Szent Erzsébet.V. Istvánnak is a kedvenc tartózkodási helye a vár, aki restauráltatta és 1262-ben ő építtette a vörös tornyát. 1390-ben Perényi Miklós kapta a királytól.

Szerencs

Szerencs

Szeretettel köszöntöm Önt Szerencs város honlapján! Ezúton is szeretnénk a kedves látogatóknak bemutatni a közel ezer éves múltra visszatekintő település gazdag történelmi értékeit, dinamikusan fejlődő jelenét, mindennapjait és a következő generációk számára is fenntartható, perspektívikus jövőjét. Köszönöm, hogy az Interneten ellátogatott hozzánk! Remélem azonban, hogy hamarosan személyesen is üdvözölhetjük városunkban, ahol magánszemélyként megtapasztalhatja majd a szerencsi emberek vendégszeretetét, megtekintheti idegenforgalmi látnivalóinkat és kikapcsolódhat a felújított, 2008-ban Építészeti Nívódíjjal kitüntetett fürdő wellness szolgáltatásainak köszönhetően. Hiszem, hogy befektetőként pedig egyedülálló lehetőségekkel fog találkozni városunkban, a Szerencsi Ipari Parkban és a település más részein rendelkezésre álló területeken!

Tuti menü