Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Csongrád megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Csongrád megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Csongrád megye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Algyő

Algyő

Algyő neve először Villa Geu névalakban az 1138-ban íródott dömösi prépostság adománylevelében szerepel. Az eredeti oklevél elveszett, és csak Károly Róbert király 1329-es átiratában maradt korunkra. Bár ez a falu első írásos említése, a település jóval korábbra vezetheti vissza eredetét. A honfoglaláskor már nagy valószínűséggel lakott hely volt, birtokosai a vezérlő fejedelmi törzs tagjai. A teleülés határában 1973-76 között jelentős honfoglalás kori temetőt tártak fel, mely az új hazát kereső magyarság első generációjának megtelepedését bizonyítja ezen a tájon. A pogány rítus szerint eltemetett közösség tagjai egykor a közeli Tisza gázló felügyeletét és védelmét látták el.

Csongrád

Csongrád

Örömmel üdvözöljük az Alföld egyik legszebb kisvárosának honlapján. Csongrád a vizek, parkok és az új lehetőségek városa. Gyönyörű kisvárosunk a Hármas-Körös torkolatában, a Tisza mentén fekszik, 150 km-re Budapesttől, 20 percre az M5-ös autópályától. Csongrád megye legparkosítottabb, leghangulatosabb települése. Városunkban harmonikusan egyesül a fejlődő gazdasági élet, a kisvárosi nyugodt hangulat és a pezsgő közéleti, kulturális élet. Kérem ismerkedjen meg honlapunkon szülőföldünkkel, majd látogasson el Csongrádra, ahol vendégszerető, szívélyes emberekre, kellemes kikapcsolódásra és ígéretes gazdasági kapcsolatokra lelhet.

Makó

Makó

Makó múltja egészen az őskorig vezethető vissza, hiszen a Maros partjára szívesen telepedtek őseink. Első említése is a révészekhez kötődik. Az évszázadok alatt sok örömet és sok viszontagságot élt át a város, amely ma is szervesen kötődik múltjához. Büszkék vagyunk arra a számos, országos, sőt világhírt szerzett egyéniségre, aki itt született, vagy rövidebb-hosszabb ideig nálunk talált otthonra.

Mindszent

Mindszent

Mindszent a Tisza partján, a Kurca folyó torkolatánál kedvező földrajzi adottságokkal rendelkező település már az ókorban is lakott volt. Árpád, a letelepedő honfoglaló magyarság vezére ezt a területet, Ondnak adományozta. Később a Sövényházi család birtoka lett. Az 1332 1935. évi pápai tizedjegyzék említi a Mindszent közvetlen közelében fekvő Apor falu plébániáját. 1423-ban már templomos település, amely nevét Mindenszentnek tiszteletére épített templomáról kapta. A 17. század végén Apor-Mindszent néven említik a falut egészen 1818-ig az egyházi okiratokban. A török hódoltság alatt végig lakott település volt. A hatalmas Mindszent-algyői uradalom a török után Erdődy György, 1883-ban a Pallavichini család birtokába került. Fejlődésben fontos szerepe volt a tiszai kompnak. Népessége az 1900-as évek elején elérte a tízezer főt, zsellérségre a 19. századi folyószabályozások óta kubikusként kereste kenyerét. 1884-től járási székhely, 1925-ben polgári iskolát nyitottak a községben.

Tuti menü