Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Heves megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Heves megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Heves megye
Keresés
Találatok száma - 13 db
Abasár

Abasár

A település múltja i.e. 2500 környékére nyúlik vissza. A feltárt kő- és csonteszközök azt bizonyítják, hogy a terület már ekkor is lakott település volt. A település névadója, az Aba nemzettség volt, akiknek I. István király hűséges szolgálatukért birtokot adományozott. Ennek előzménye, hogy az Anonymus által "kunoknak" mondott, feltehetően kabar eredetű Abák szállásterülete volt a honfoglalást követően a környék. A nemzettség első itt jelentkező tagja Pata, aki Taksony - Géza korában élhetett. A Szent István kori hős, Csaba nádorispán vehette el Géza fejedelem egyik lányát. Az ő fiuk volt Aba Sámuel, 1041-1044 között magyar király. Részben erre vezethető vissza, hogy az ország legnagyobb földesurai közé tartozott, aki a Mátra nagy része mellett több tucat falut mondhatott magáénak. Birtokai a Mátra vidékén nagy tömbbe tartoztak, Saár és Debrő monostora köré, ahol, legalább tíz ág birtoklása igazolható. A harmadik birtoktömb a Tisza két partján terült el.

Bükkszék

Bükkszék

1728-ban Széky György és Papszász György a széki birtok negyedrészét megvásárolták a kincstártól. 1729-ben az Orczy féle negyedrészt, az új szerzeményi bizottság Kelemen Ádámnak ítélte oda. Mindeddig Terpes népes helység lévén, sokkal nagyobb volt Széknél, ahol csak puszta-formán laktak Terpesrül. Szék 1733-ban kezdett jobbágyokkal megszaporodni. Ekkor osztotta fel egymás között Kelemen Ádám és Szabó Zsigmond a széki birtokrészeiket, majd Kelemen megkezdte a saját birtokrészén lévő üres jobbágytelkek benépesítését. 1738-ban a földesurak erdőkerülőket kezdtek felfogadni, s velük erdeiket őriztetni, mert a helybeliek és a szomszédok nagy pusztítást végeztek erdeikben, erősen égették a faszenet. A széki bíró öt szénégető helyet tudott felsorolni. Az új telepesek részére engedélyezett adómentes évek lejártával, 1738-tól kezdve az immár negyedszer újranépesült Szék is adófizető jobbágyközséggé lett. Az új lakosságot zömmel a Terpesről kiszorult gazdák alkották. A lélekszám 1746-ban 205 fő, 1767-ben már 244 fő volt. Az 1770-es összeírásból az tűnik ki, hogy Szék földesurai a Kelemen, Papp és Széky családok. A 19 jobbágytelken füstpénz nincs, terményadó Kelemen Ádám birtokrészén: 30 tojás, 2 csirke, egy sertés, 1 icce vaj. A jobbágygazdaságok 1-50 holdas különböző kiterjedésű irtástelkek.

Eger

Eger

Különleges élmény a várossal megismerkedni, mivel a műemléki jelleg mellett a változatosság az érkező első benyomása. Az évszázadok során olyan sok értéke alakult ki ennek a városnak, hogy egy műemlékekben szegényebb település büszkélkedne azzal is, amit Egerben jószerivel említésre méltónak sem tartanak. A város egyéniségét kutatva tudatosan is elemezhetjük azt a hatást, amelyet már rövid itt tartózkodás után megérezhetünk. Az építészeti megjelenése hol nagyvonalúságával, hol pedig intimitásával fog meg. A hangulat egyszer komor, hősies és lenyűgöző, máskor egyszerű és barátságos.

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók egy közel 2000 lelket számláló kis község a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében. Természeti képződményeivel, finom boraival, vizeivel, kő emlékeivel illeszkedik az Egri Kistérség Kő-Túra útvonalába. A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik. Igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A domboldalon lefolyó víz 1900 négyzetméteres mészkőlerakódást - sódombot épített. A falu határában kaptárkövek találhatók, melyek valószínűleg vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványai.A kaptárkő elnevezés onnan ered, hogy a riolittufa tömbbe kunyhót vágtak, kő fekhellyel és polcokkal. A falu déli részén riolittufába vágott barlanglakások találhatók, ezeket ma már lakás céljára nem használják.A kirándulók egyik legkedveltebb célpontja a Laskó-patakon felduzzasztott tó, mint az Egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize, amely élő- és madárvilágával jelentős természetvédelmi értéket jelent.

Erdőtelek

Erdőtelek

Jó helyen jársz, majd magad is meglátod, ha végigböngészed ezeket az oldalakat, és jó helyen jársz majd akkor is, ha - talán épp e kedvcsinálón fellelkesülve - meglátogatsz bennünket a való világban is. Az erdőtelki emberek kedvesek, vendégszeretők, aki meg nem, azzal úgysem fogsz találkozni, hiszen a mogorvák otthon ülnek a négy fal között, és csak nagyon ritkán engedjük őket közterületre. Az itt élők nyílt, őszinte, szorgalmas emberek, akik próbálnak boldogulni abban a világban, amit 2006-ban vidéki Magyarországnak hívnak. Büszkék vagyunk múltunkra, értékeinket onnan merítjük, és hagyományainkat, elődeinket tiszteljük azzal is, hogy vannak merész, nagyra törő álmaink, melyekkel a jövőnket akarjuk biztosítani. Érdemes Erdőtelekre jönni. Nagy hírű Arborétumunk számtalan növényritkasággal várja a csöndre, nyugalomra vágyókat. A mellette álló Butler-kastély sorsa pedig egy hosszú évtized után végre rendeződni látszik, és a közeli jövőben ismét régi szépségében várhatja majd a látogatókat.

Gyöngyös

Gyöngyös

Gyöngyös, a 'Szőlő és Bor Nemzetközi Városa' egy kedves, sajátos hangulatú kisváros a Mátra kapujában, ahol a Nap és a hegy összeér. De lehet-e másmilyen egy olyan település, amely már a nevében is benne hordozza a szép, az érték - a gyöngy - fogalmát? A Mátra kapujának is nevezett, műemlékekben gazdag település nem csak egyfajta szervezési centrum, de közigazgatásilag hozzá tartozik Mátrafüred, Sástó, Mátraháza és Kékestető is. A Mátra alját a táj változatossága és szépsége, de sajátos mikroklímája is egész évben alkalmassá teszi pihenésre, kikapcsolódásra, üdülésre, gyógyulásra. A vulkanikus eredetű Mátra, s különösen annak déli lejtői ideális körülményeket teremtettek a térség legnagyobb történelmi borvidékének kialakulásához. Ehhez minden adott: a történelmi borvidék, a messze földön híres Mátra aljai borok, a borvárosi rang, egyre jobban működik a Mátra aljai Borút Egyesület.

Heréd

Heréd

Sok szeretettel köszöntöm Önt Heréd község lakossága nevében, egyben köszönöm, hogy ellátogatott hozzánk. Igaz, most csak az interneten keresztül, de remélem a virtuális látogatást követi majd egy valódi látogatás is, és felfedezheti ennek a gyönyörű kis falunak a hangulatát és páratlan szépségét, nyugalmát. Ha tovább lapoz, betekintést nyerhet Heréd község történetébe, megismerheti elődeink életét, bőséges információt kap a jelenünkből és bepillanthat a jövőre vonatkozó elképzeléseinkbe is. Településünk igen kedvező földrajzi környezetben helyezkedik el. Heves megye déli csücskében, Hatvan várostól 6 km-re az M 3-as autópályától 3 km-re, ami nagyban megkönnyíti a Budapestre való feljutást. Nem elhanyagolható, hogy a Mátra légvonalban csak alig 20 km-re van tőlünk. Fontos tudni rólunk, településünket ősidők óta igaz magyar emberek lakják, akik kemény munkával mindig biztosították maguk és családjuk boldogulását.Büszkén elmondhatom, hogy településünk infrastruktúrája teljes mértékben kiépült. Minden utcánk pormentes, aszfaltozott, a vezetékes ivóvíz, a gázvezeték, a csatornahálózat, a villany- és telefonhálózat minden utcában kiépítésre került. Még ez évben elkezdődik a kábel-televíziós hálózat megvalósítása is. Úgy gondolom, ezek olyan előnyök, mely ösztönző lehet mindazoknak, akik velünk, itt Heréden akarnak élni, vagy letelepedni.

Heves

Heves

Kellemes barangolást kívánok 800 éves múlttal büszkélkedő városunkban, amely sokat hallatott magáról mind a történelemben, mind a művészetek terén. Török dúlás szenvedőjeként, járvány miatt elszigetelt faluként többször elpusztult, de mindannyiszor talpra is állt, az itt élők akaraterejének és munkabírásának köszönhetően. Olyan művészek nevei kapcsolódnak városunkhoz, mint Blaha Lujza, Bródy Sándor, Hevesi József, kortársaink közül pedig ki kell emelni Kő Pál szobrászművészt, több neves opera- és operett énekest, vagy a világszerte híres Népművészeti és Háziipari Szövetkezet népi iparművészeit. Nekik, valamint a zamatos hevesi dinnyének köszönhetően városunk neve sok helyen nemcsak azért cseng ismerősen, mert a megye névadó települése. Történelmi értékeinket próbáljuk az utókor számára is megőrizni, így számos kastély és kúria, illetve egyéb építészeti örökség ma is eredeti szépségében tekinthető meg.

Kál

Kál

Szeretettel köszöntöm Kál nagyközség honlapján polgáraink nevében. Internetes oldalainkat tanulmányozva sok információhoz juthat, mely felkeltheti településünk iránti érdeklődését. Szeretném, ha egyre többen látogatnának el hozzánk, vagy választanák letelepedésük székhelyéül községünket. Kál a honfoglalás idejétől lakott, jelenleg közel négyezer fős a lakossága. Büszkék vagyunk arra, hogy Kál a rendszerváltás óta évről évre látványosan fejlődik. Honlapunkon kalandozva - és személyes látogatásakor - minderről meggyőződhet Ön is !

Hirdetés
Ludas

Ludas

Kedves Látogató! Ludas 850 lelkes község a Mátra alján. Üdvözöljük Ludas weboldalán!A település a Hatvan-Gyöngyös-Eger urbanizációs tengelyen fekszik, közlekedési adottságai kiválóak: M3 autópálya közvetlen lehajtással, Budapest-Kassa vasúti főútvonal. Budapest 90 km-re, Gyöngyös 15 Km-re, Eger 35 km-re található. A Mátra karnyújtásnyira, a Tisza-tó rövid autózással elérhető. Maga a település abszolút falusias környezet, hagyományos parasztházaink az ún. "hosszú házak" helyi védelmet élveznek. Fontos esemény falunk életében az évente megrendezett: "Ludas-napok", ami a hagyományos falusi búcsú és a szabadtéri koncertek sajátos keveréke. Erre a két napra változik meg községünk megszokott, nyugodt élete: vendégeink, látogatóink, idegenek lepik el a falut. Ha Ön úgy szeretne vidéki életet, hogy ne kelljen lemondania a város nyújtotta előnyökről, megtalálta amit keresett! Ingatlanáraink kedvezőek, komolyabb vállalkozások helyének megtalálásában segítünk! A mielőbbi találkozás reményében: Öllei Mihályné polgármester

Maklár

Maklár

Szeretnénk a weblappal egy átfogó képet mutatni a falunkról és minél több információt közölni. Ismerjék meg Önök is Maklár Múltját és Jelenét. Maklár egy Heves megyei község, a Bükk Alföldbe simuló legdélebbi nyúlványai között fekszik, az Eger és Körzete Kistérség tagja. A jelen korban egy kellemes városkörnyéki település barátságos faluképpel. A környékbeli jelentősebb városok, üdülőhelyek mind közúton, mind vasúton könnyen elérhetők. Községünk repülőtérrel rendelkezik. Egertől déli irányban 10 km-re, Füzesabonytól 4 km-re északra fekvő település. Az Egerszalóki hőforrás 15 km-re, a Tisza-tó 40 km-re elérhető. Alsóbbrendű közúton és a Füzesabony - Eger - Putnok vasútvonalon közelíthető meg. Az M3 autópálya a településtől 5 km-re található. A falut az Eger-patak szeli ketté, itt válik ki belőle a Rimának nevezett árapasztó-csatorna. A település infrastruktúrája teljesen kiépített. A lakók nyugalmát összeszokott, eredményes polgárőrség vigyázza. A település hagyományosan mezőgazdasági területen fekszik. A térségben sok gyümölcsös is található, ahol almát, sárga- és őszibarackot termesztenek. A község szőlőültetvényeiről kerül ki a híres Eger környéki borok egy része.

Noszvaj

Noszvaj

Örömmel tölt el, hogy felkereste honlapunkat. Remélem, hogy üdülőfalunk, Noszvaj neve immár örökké ott fog élni az emlékezetében, hiszen - ha pillanatnyilag csak virtuálisan is - egy csodálatos sétára invitálom. "Virágok, csodálatos panoráma, jó levegő és vendégszeretet" Ezek a szavak községünk alapvető jellemzői, de Ön, Kedves Leendő Vendégünk ettől sokkal több mindent talál itt. Barokk kastélyunk, a síkfőkúti tavak és turistacentrum, az 1889-ben épült Gazdaház, az úgynevezett "Pincelakások", a tufába vájt borospincék sokasága, a Bükk turistaútjai mind-mind megannyi látnivalót kínálnak. A látnivalókat a tavasztól késő őszig terjedő rendezvényeink sokasága, például: Húsvéti Vendégvárás, Pünkösd, Anna-napi búcsú, Szilvanap, Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja, Zenés Nyári Esték, stb - egészítik ki, mert szeretnénk azt, hogy vendégeink itt töltött ideje legyen "megtöltve" tartalommal. A nyugodt pihenésről három hotel, két panzió és legalább 80 jól felszerelt falusi szállásadó igyekszik gondoskodni, az étkezésről pedig 3 vendéglő.

Tiszanána

Tiszanána

Engedje meg, hogy néhány mondattal bemutassam Önnek községünket. A bevezetőben utalt 'otthon' - nekem heves megye ezer éves földjén, a szőke Tisza partján , Tiszanánán található. Keleten Saruddal, északon Kömlővel, nyugaton Kiskörével határos. -Déli határát a Tisza folyó alkotja, mely a községtől 5 km -re fekszik. A község határa a Mátra Bükkalja, hevesi homokhát és a Tisza völgye nagy tájegységen belül a Tisza völgye tájhoz tartozik. Felszíne alföldi sík. A tengerszint fölötti magassága átlag 100 méter. A Tiszától néhány kilométerre északra eső, szabályos alaprajzú, út menti falu, déli és északkeleti részén egy- egy templommal. Kisköre, Poroszló és Füzesabony irányában vezető útjai révén az országúti közlekedés kisebb jelentőségű gócpontja. A 2500 lelket számláló faluban számos az önkormányzat által működtetett intézmény, civil szervezetek, és gazdasági vállalkozások működnek. Falunktól mindössze néhány km-re folyik Magyarország igaz magyar folyója a Tisza, mely önkormányzati felügyelettel üzemelteti Dinnyéshát Szabad vizű Strandját és Kikötőjét. A természet alkotta tájat, a környezet szépségének megóvásával próbáltuk a nyugalom és a szórakozás szigetévé tenni. Hangulatos és tiszta környezetben várjuk a Tisza-tóhoz szerelmeseit, akik nem vágynak tengerekre, csupán a Tisza nemes habjaira.

Tuti menü