Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Nógrád megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Nógrád megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Nógrád megye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Balassagyarmat

Balassagyarmat

Mindenki számára, aki e megújult városi honlapra barangol, Szabó Lőrinc ismert sorait ajánlom köszöntő gyanánt. A magyar irodalom egyik óriása nem véletlenül emlékszik gyermekkorának Ipoly menti tündérvárosára. Mi, akik itt születtünk, vagy csak későbbi életszakaszunkban váltunk gyarmativá, hasonló érzésekkel gondolunk Balassagyarmatra, arra a városra, amely páratlanul gazdag történelmi hagyományaiban, rendkívül értékes személyiségeket adott hazánknak és a nagyvilágnak a művészetek, a kultúra, a tudományok területén. A várost körülvevő lankás dombok, az északról határoló Ipoly folyó számtalan írónak, festőnek, zenésznek, előadóművésznek adott indíttatást és ihletet életpályája során, melynek nyomán a magyar és a világkultúrát gazdagító remek irodalmi, zenei, képzőművészeti alkotások születtek.

Pásztó

Pásztó

Pásztó az évszázadok során mező- és kereskedővárosként vált ismerté. Egy időben járási székhelyként jegyezték. Jelenleg a térség kulturális és gazdasági központja. Vonzáskörzetéhez 26 település, mintegy 30 ezer lakosa tartozik. A város lakóinak száma - Hasznos és Mátrakeresztes városrészekkel együtt - csaknem tízezer fő. A kedvező természeti, földrajzi adottságok hamar alkalmassá tették a vidéket emberi megtelepedésre. Pásztó szinte az ősidőktől kezdve lakott hely, már a népvándorláskor ismert település volt. Pásztó neve valószínűleg iráni nyelvből ered, amely tábort jelent. A települést először az Anonymus krónika említi Poztuh néven.

Rétság

Rétság

Csak akkor lehetünk eredményesek, ha együtt menetelünk előre. Meggyőződésem, hogy vágyaink valóra válthatóak. Itt az ideje, hogy Önök is merjenek bízni. Nincs megoldhatatlan feladat, csak tehetetlen ember. Kérem Önöket, hogy minél többen éljenek jogaikkal és vegyék ki a részüket a közös ügyek intézésében. A nyilvánosság további szélesítésének reményében.

Szécsény

Szécsény

Köszönti Önt Szécsény, az a város, amely 1334-ben kapott először városi rangot, az a város, ahol 1705 szeptember 18-án II. Rákóczi Ferencet fejedelemmé választották. Nógrád megye egyik legkisebb, alig 7000 fős városa köszönti a Kedves Olvasót! Városunk egyben kistérségi központ is, a hozzánk tartózó 13 település szempontjából kulturális, oktatási és gazdasági élet terén kiemelkedő jelentőségű. Városunk magán viseli a kisvárosi körzetközpontok minden problémáját. Intézményhálózata körzetközpontú, finanszírozása azonban sajnos nem követi ezt a körzetközpontúságot.

Tuti menü