Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Apagy

Apagy

Apagy község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától keletre 16 km-re, a Közép Nyírségben található, területe 2.869 hektár. Elhelyezkedése közlekedési szempontból kedvező, megközelíthető a 41-es számú főközlekedési út és a Nyíregyháza - Vásárosnamény közötti vasútvonal mentén. Lakosság száma 2.428 fő. A lakossági infrastruktúra kiépítettsége jó, a belterületi utak aszfaltozottak. A település vezetékes gázzal, vízzel, villannyal ellátott, a szennyvízberuházás folyamatban van. Oktatás, az egészségügyi-szociális alapellátás biztosított. Nevelési oktatási intézmény a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Óvoda.

Nyíregyháza

Nyíregyháza

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Nyíregyháza Megyei Jogú Város honlapjára látogatókat! Elfogult vagyok Nyíregyházával szemben, mert nagyon szeretem ezt a várost. Ennek ellenére pontosan és objektíven meg tudom ítélni, hogy milyen volt 10-20 évvel ezelőtt és milyen ma. Büszkén mondhatom, hogy az itt élők tehetségének, szorgalmának és áldozatos munkájának köszönhetően rengeteget fejlődött, s ez a fejlődés pedig az elmúlt években szinte napról-napra szembetűnő és nyomon követhető. Nyíregyháza, három ország által határolt közel százhúsz ezer lelkes megyeszékhely, az ország hetedik legnépesebb városa. 1876 óta megyeszékhely, a térség egyik gazdasági és kulturális központja, mára kelet és nyugat közötti hídszerepe vitathatatlan

Szakoly

Szakoly

A település kialakulását történeti leírások több, mint 700 évesre becsülik. Az ősrégi jellegét ma is őrzi a Földvár nevű dűlő, ahol a monda szerint földvár állott. Mai nevét vélhetően 1487-ben kapta, mivel akkor a falu a Zakoly család birtoka volt. A török pusztítása idején csaknem lakhatatlanná vált, újjáépítése a 18. század végére tehető. 1839-ben már közel 1100 lelket számláltak. Szentmiklóssy Sándornak kis úri lakja volt, melyet 1895-ben építtetett, jelenleg eredeti állapotában óvodaként működik. Jelentős volt a gróf Tisza-féle kúria, amelyben Móricz Zsigmond író is járt,és az itt eltöltött vígadalom alapján írta meg a Kivilágos kivirradtig című regényét. 1945-ben a legelsők között került sor a földosztásra, amely során 600 család részére mintegy 5000 hold földet osztottak ki. A település eltartó és megtartó képessége ebben az időben szintén robbanásszerűen megerősödött.

Záhony

Záhony

A település eredetileg Ung megyéhez tartozott, csak a trianoni békeszerződés után csatolták 1922-ben Szabolcs megyéhez. A város neve kétségtelenül szláv eredetű, azonos etimológiájú a székelyföldi Zágon helység- és folyónévvel, valamint a gömöri Zahoniska nevű falunévvel. A XIV. században a nádori bíróság Ung, Bereg, Szabolcs és Ugocsa megyék számára általában itt tartott törvényszéket. Okleveleinkben gyakran szerepel neve a megyegyűlések révén. A 15. Században Agócsi Péter a földesura, de 1476-ban már a Homonnai családhoz tartozott a keleti rész, a Zsurkhoz tartozó Rátka. 1658-ban a Barkóczy családnál volt zálogban. A 18. század végén Homonnai Drugeth János elcserélte Csicseri Orosz Jánossal, egy máshol lévő birtokrészét. A 19. században egy Ritter nevű nemes birtoka volt, 586 lakossal.

Tuti menü