Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Vas megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Vas megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Vas megye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Csepreg

Csepreg

Csepreg környéke földrajzilag a nyugat-magyarországi peremvidék része. Itt találkozik egymással az Alpok keleti lábánál elkerülő dombvidék és a magyar Kisalföld. A terület a Rába-Rábca vízgyűjtő rendszeréhez tartozik. A környék legnagyobb folyója a Répce. A folyó a Bucklige Welt-nek nevezett ausztriai dombvidéken ered és az újkori szabályozást megelőző korokban Kapuvártól északra a Hanság mocsaraiba ömlött. A modern korban medrét utóbbi helyen egyesítették a Kis-Rábáéval, innen Rábca néven folyik tovább Győrig, ahol a Mosoni-Dunával találkozik. A Répcének lehetett eredetileg a szláv Rábca is a neve. A folyó felső szakaszát a Locsmánd melletti dombokig számíthatjuk. Középső szakaszát - amely Zsirától Dénesfa környékéig tart - értjük Csepreg közvetlen vonzáskörzetén. Nagyjából ez volt az újkori csepregi járás. Ezt a területet ma Répce-síknak hívják. A folyó jobb parti oldalán nyugatról keletre egyre alacsonyabb dombhátak sorakoznak. Ezek Répceszentgyörgytől fogva már csak magas part jellegűek, majd belesimulnak a Kisalföldbe. A Répce középső szakaszának baloldali fontosabb mellékvizei a Metőc- és a Pós-patak. Jobb oldalról a Boldogasszony-patak és az Ablánc-patak vizét veszi föl.

Körmend

Körmend

A Körmend központjában található kastélyegyüttes főépülete - az egykori reneszánsz kastély valószínűleg a 15. században épült. Építészeti képe ismeretlen, a középkorból sem leírása, sem ábrázolása nem maradt ránk. Rekonstrukcióját két forrás segíti: egy 1605-ben kelt leltár, valamint az 1667-ben készült várostérkép. Ezek alapján a kastély széles vizesárokkal körülvett alacsony szigeten állt a Rába árterében. Az árokban a nyugati oldalon nyíló kapu előtt mesterséges szigetecske volt, rajta keresztül vezetett át, ácsolt fahidakon és az árok közé épített külső tornyon. Ebben lehetett a felvonóhíd, a várkastély tömbje elé kinyúló kaputorony előtt a második. A toronyalj utáni harmadik kapuba gerendákból összerótt súlyos csapórács, orgonamű működött. Ez a három kapurendszer a várkastély zárt udvarába vezetett, melyet a nyugati oldalon szegélyezett egy három helyiségből álló emeletes lakóépület. Ezt a kastélyt a idők folyamán többször bővítették.

Kőszeg

Kőszeg

Tisztelettel köszöntöm városunk honlapján! Örülök, a városom lakóival együtt, hogy kinyitotta az ország ékszerdobozát, és kíváncsi városunk milyen kincseket rejt magában. Bízom abban, hogy nemsokára személyesen is meggyőződik, miért Kőszeg városa nyerte el első ízben "Az év települése" megtisztelő címet. Kívánom, hogy a város nevezetességeinek megismerését egy jó pohár kőszegi borral tegye még emlékezetesebbé!

Sárvár

Sárvár

Sárvár, a nyugat-magyarországi régió dinamikusan fejlődő, tizenhatezer lakosú kisvárosa. Nemcsak a világhálón, hanem a valóságban is érdemes meglátogatni ezt a Vas megyében található Rába-völgyi települést. Sokarcú és sokszínű, gazdag múlttal rendelkező város a miénk. Több mint ezer esztendős történelme során számos kézzelfogható és a kultúra által megőrzött értéket halmoztak fel itt elődeink. Biztos és széles alapokra állíthatjuk fel a jövő pilléreit, a gyorsan fejlődő ipart, s a gyógyturizmust. Az internetes honlap megismerteti a kedves érdeklődőt a város múltjával, annak emlékeivel. Bepillantást enged a pezsgő kulturális életünkbe. Segít nevezetességeink bemutatásában. Felvázolja gazdasági életünket, s praktikus információkat nyújt az idelátogatók, s az érdeklődők számára. Mi, akik itt élünk, néha rácsodálkozunk egy-egy épületre, mint megszokott látványra. Bízom abban, hogy akik olvassák az internetes oldalakat, találnak érdekes és megragadó momentumokat. Őszintén remélem, e lapok segítenek új barátokat szerezni Sárvár számára.

Tuti menü