Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Veszprém megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Veszprém megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Veszprém megye
Keresés
Találatok száma - 7 db
Ajka

Ajka

Megtiszteltetés számunkra, hogy felkereste városunk honlapját. Településünk valaha az iparfejlesztés és a városépítés iskolapéldája volt, ugyanakkor a város gazdasági helyzete kizárólag a helyi nehézipartól, és az arra épülő iparszerkezettől függött. Mint minden ebben hozzá hasonló magyar város, Ajka is sajátságos módon élte meg a rendszerváltozást, s ma már nyugodt szívvel mondhatjuk: Ajkának nemcsak múltja, de jelene és jövője is van. Az ipari park, a kereskedelmi és infrastrukturális beruházások, a regionális területfejlesztési elképzelések, az új munkahelyek létesítésére vonatkozó tudatos törekvések mind-mind a város fejlődésének, az itt élők egyre jobb életfeltételeinek lehetőségét teremtik meg.

Bakonyjákó

Bakonyjákó

Bakonyjákó község lakossága és a magam nevében szeretettel köszöntöm Önöket községünkben. Településünk a Bakonyi dombok karéjában Pápától délkeletre helyezkedik el, 731 fő állandó lakosa van. Községünk kommunális infrastruktúrája (víz, villany, gáz, szennyvízhálózat, vezetékes telefon) teljes egészében kiépített. Belterületünkön kiépített, jó minőségű, szilárd burkolatú úthálózatunk jó közlekedési feltételeket biztosít az itt lakóknak és a hozzánk látogatóknak egyaránt. Gondozott, virágosított zöldterületeink, parkjaink kellemes pihenést, kikapcsolódást nyújtanak.

Csajág

Csajág

Mindenkit sok szeretettel köszöntök a 2009-ben 750 éves évfordulóját ünneplő település és lakói nevében. Községünk a Kelet-Balatoni Kistérség keleti szélén található. Légvonalban a Balatontól 3, közúton 6 km-re esik. Legközelebbi strand az akarattyai Bercsényi. 25-30 km-re tőle kilenc város fekszik: Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred, Siófok, Balatonfűzfő, Berhida és Enying. Vasúti csomópont, a Budapest-Tapolca és a Veszprém-Dombóvár vonalak itt keresztezik egymást. Írásos dokumentum először 1259-ben említi Chajagh néven. A szó ismeretlen eredetű. Iskolája, óvodája, bölcsődéje, orvosi rendelője, művelődési háza, több boltja és vendéglője van. 2008-ig önálló hivatal, majd 2008. január 1-től Balatonkenese Nagyközség Polgármesteri Hivatal Csajági Kirendeltsége szolgálja intézményei és a 924 lakos igényeit. Településünk teljesen közművesített: víz-, gáz- és csatornahálózattal is rendelkezik.

Devecser

Devecser

A mai Devecser község határában a középkorban legalább öt kis falu: Devecser, Kisdevecser, Szék, Meggyes és Patony terült el. Ezek minden valószínűség szerint a 12-13. század fordulóján alakultak ki, és a Pécz nemzetségből származó nemesi családok birtokolták. Miután Devecser régi magyar személynév volt, elképzelhető, hogy a Pécz nemzetség egyik családjának egy hajdani őse után nevezték el ezt a kis települést. Később megfordult a helyzet, s a faluról nevezte el magát a birtokló család. Egy 1274. július 22-én kelt okmány említi először a falu nevét, mint családnevet ("Devecseri"= "de Dewecher"). IV. (Kun) László Árpád-házi magyar király Devecseri Eymich fiának, Devecseri Márton ispánnak adományozza a területet. Később a nemzetségi ősbirtok (Devecser) mellé rövidesen számos más adománybirtokot kapott Apor országbírótól, a Devecser és Pápa közti térségben.

Felsőörs

Felsőörs

Felsőörs a Bakony fővárosától, Veszprémtől alig 10 km-re, délre található. Ez a gyönyörű környezetben fekvő kis falu már 1000 évvel ezelőtt is lakott település volt. A honfoglalás után erre a tájra érkező Örs-nemzetség a Balatonra futó hegyoldalakat választotta lakóhelyül. Felsőörs a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet partközeli települése. 4 km-re a tó partjától, csendes, nyugodt környezetben várja a pihenni vágyókat. Alig negyedóra alatt autóval vagy akár kerékpárral is elérhetőek a parti strandok és szórakozóhelyek. A falut körbeölelő domboldalak minőségi szőlőt érlelnek, olaszrizlinget, szürkebarátot és rizlingszilvánit. E három fajta bor illat és zamat aromájával méltán öregbíti a felsőörsi boros gazdák hírnevét. Az ide látogató megismerheti a Balaton-felvidék jellegzetes borait, melyek az évszázados hagyományok szigorú betartásával, és a modern technika segítségével készülnek. A múlt század hangulatát idéző borospincék és az ápolt szőlőültetvények a jellegzetes Balaton-felvidéki tájképhez tartoznak. A település a Balatonfüred-Csopak történelmi borvidék része. A 2002. március 8-i állapot szerint Felsőörsnek 1202 lakosa van, ebből 596 férfi és 606 nő. A lakosság főleg mezőgazdasággal foglalkozik, szőlő, gyümölcstermesztéssel és szántóföldi növényekkel.

Nagyacsád

Nagyacsád

A Pápai-síkságnak a Tapolca és Dorza patakok közötti területén fekvő, 800 fős település. A helység neve a 11-13. században gyakori Acsa magyar személynévből származik. Terra Achad néven 1332-ben említi először írás. Az itt talált leletek közül említésre méltó egy késő bronzkori kőbalta és egy római kori mészkő torzó. A középkori falu feltehetően a mai település helyén volt. Malomiparát 1406-ban már említik: komoly konkurenciát jelentett a híres pápai Tízes-malomnak. A falu lakói - Pápa környékére jellemzően - nagyrészt reformátusok. Református temploma késő barokk,1782-ben épült. A 19 században romantikus stílusban átalakították.

Pápa

Pápa

Köszöntöm Önt Pápán, ebben a hagyományaira, kulturális értékeire és barokk arculatára büszke kisvárosban. A pápaiak tenni akarásának, áldozatvállalásának köszönhetően a rendszerváltozás óta óriási utat tettünk meg városépítésben, városszépítésben egyaránt, de így sem feledhetjük: rengeteg még az előttünk álló feladat, hogy Jókai és Petőfi egykori városa régi fényében ragyogjon. Jöjjön el városunkba, tekintse meg értékeinket, legyen vendége városi rendezvényeinknek, vagy ha erre nincs módja, töltse hasznosan azt az időt, amit a pápai oldalakon való barangolással kíván eltölteni.

Tuti menü