Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Települések - Zala megye képes leírás - Települések.tlap.hu
részletek »

Települések - Zala megye - Települések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: telepulesek.tlap.hu » Települések - Zala megye
Keresés
Találatok száma - 5 db
Balatongyörök

Balatongyörök

Ezt az idézetet olvashatjuk Balatongyörökről Eötvös Károly versesfüzetében. A Szépkilátóról elénk táruló Tapolcai-medence, a Szent György-hegy, Szigliget, a badacsonyi bazalt orgonák, Balatongyörök bájos panorámája mindenkit maradásra késztet. A Balaton környék egyik legszebb része. Nem véletlenül, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat.

Keszthely

Keszthely

Keszthely több mint 750 éves múltra visszatekintő település, a Balaton fővárosa. A város és közvetlen szomszédságának természeti adottságai a Balaton partján fellelhető történelmi emlékekben, és kulturális hagyományokban leggazdagabb településként ma is turisztikai, és szellemi központ. A patinás városkép, a különböző korok történelmi örökségének találkozása, a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdője sajátos hangulatot kölcsönöz Keszthelynek. A város központjában lévő sétálóutcán hangulatos éttermek, kávézók várják a vendégeket. Az ország legigényesebben helyreállított és berendezett kastélya a Festetics-kastély, különleges parkjával, a gótikus plébániatemplom a város főterén, vagy a tó történetét bemutató Balatoni Múzeum jól mutatja a város kitüntetett szerepét a Balaton partján. Keszthely nagy múltú iskolaváros és a környék kulturális központja, ennek köszönhetően régi hagyományai, és visszatérő rendezvényei miatt méltán nevezik a Balaton Fővárosának. Igyekeztünk városunk portálját úgy kialakítani, hogy a látnivalók leírásától kezdve a szálláshelyek felsorolásán és kulturális, szórakozási lehetőségek ismertetésén keresztül a virtuális várossétáig minden megtalálható legyen az oldalon.

Lenti

Lenti

Lenti és a Kerka völgye Magyarország délnyugati csücskében, a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében található. A térség három néprajzi tájegység (Őrség, Göcsej, Hetés) találkozási pontjában helyezkedik el. A terület központja a közel 800 éves múlttal rendelkező 8700 lakosú Lenti. A város az Adria felé vezető M7-es autópálya mellett fekszik. A Balatontól 75 km-re, Budapesttől 250 km-re van - ebből 230 km autópálya. Bécstől 210 km-re, Zágrábtól 120 km-re. A város életében jelentős szerepet játszik az idegenforgalom. A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark 8 ha zöld területen 5 szabadtéri és 4 fedett medencével várja a látogatókat. Vize Európa szerte ismert 40 000 éves gyógyvíz, amely kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek kezelésére. A gyógyvíz hatását a Szent György Energiapark jótékony földsugárzásai egészítik ki. A város legrégibb műemléke a 13. században emelt Szent Mihály templom, amelyet az Eszterházy család alakíttatott a mai formájában is tündöklő barokk stílusúvá a 17. sz. végén. A templom freskóit Dorfmeister István és fia készítették. A környezeti kultúra, a tiszta levegő, a várost körülölelő erdők és az érintetlen természet is csábítja az ide utazókat. A kerékpárutak, gyalogutak, lovaglási lehetőségek a mozgást kedvelőknek nyújtanak alkalmat a kikapcsolódásra. A felsoroltakon kívül még ezer apró látványosság lopja be magát a

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg

Zalaegerszegnek hivatalos címere évszázadokon keresztül nem volt. Pecsétjének többször módosult rajzából alakult ki a plébániatemplom védőszentjének, Mária Magdolnának alakját tartalmazó címer. Ezt a 40-es évek végéig több változatban is használták. 1970-ben újat terveztek és fogadtak el, ez azonban a szakemberek szerint sem a címertan követelményeinek, sem a város hagyományainak nem felelt meg. A Városi Tanács 1989-ben megkezdte egy, a tradíciót követő címer kialakítását, s az új vezető testület hosszabb vita után 1992-ben fogadta el az új jelképet, mely azóta Zalaegerszeg Megyei Jogú Város hivatalos címere. A hagyományos pajzs alakon Mária Magdolna látható, lábai alatt korbáccsal, babérkoszorús jobb kezét stilizált vár fölé nyújtja. A címerben szerencsésen ötvöződik a templom középkor óta hagyományos védőszentjének és a 16-17. századi végvárnak az emléke.

Zalakaros

Zalakaros

A vendégváró házigazda tiszteletével és szeretetével köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket érdeklődésével, hogy megismerje a 750 éves Zalakaros gyógyhely múltját, jelenét és vonzó értékeit. Nagyon szeretnénk, ha megragadnák Önt a lap leírásai, fényképei és évről évre visszatérő vendégként köszönthetnénk az Európa egyre több országában ismert gyógyhelyen.

Tuti menü